Dit is niet wat je ziet als melkwegstelsels botsen.

Terwijl de sterrenstelsels in deze afbeelding juist lijken te crashen en door elkaar heen draaien, zijn ze eigenlijk van elkaar gescheiden met een grote boog er omheen.

De foto, gemaakt door de Hubble Space Telescope, toont een mogelijke uitlijning van twee hemellichamen, waardoor het lijkt dat ze in het midden een ongeordende kluwen sterren vormen.

Doch er is echter geen gevaar voor beide stelsels, genaamd NGC 3314A en NGC 3314B. Het sterrenstelsel op de voorgrond is blauwer en staat het dichtste bij onze aarde op ongeveer 117 miljoen lichtjaar afstand, terwijl het sterrenstel op de achtergrond 23 miljoen  lichtjaar verder staat.

Melkwegstelsels botsen relatief vaak in de geschiedenis van het heelal. Verondersteld wordt dat grotere stelsels gevormd worden door kleinere. De energie die bij zo’n botsing ontstaat genereert ook nieuwe sterren. Deze zien we als jonge blauwe sterren.

Onze eigen Melkweg zal naar schatting over 4 miljard jaar botsen met het ons omringende sterrenstelselAndromeda.

Het relatief dichtbij gelegen sterrenstelsel, NGC 3314A, lijkt te zijn opgenomen in een ander sterrenstelsel. Het sterrenstelsel is enigzins vervormd en uitgesmeerd naar beneden en rechts van de kern. Dit suggereert dat ze is verstoord door de aantrekkingskracht van de naaste buur.

Astronomen veronderstellen dat NGC 3312 de oorzaak hiervan is. Maar het kan ook een ander stelsel zijn.

Kortom de sterrenstels in de nabijheid zijn van invloed op de vorm zoals wij die waarnemen. Door het fellere licht van het buur stelsel, NGC 3314B’s stofsporen lijken helderder dan normaal. Tegelijker tijd is het silhouet van NGC3314A te zien over het licht van NGC  3314B.

Afbeelding: NASA, ESA, de Hubble Heritage (STScI / AURA) -ESA/Hubble Collaboration, en W. Keel(University of Alabama)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Panel